Мања слова Већа слова РСС
сзп
сзп
сзп
сзп

Питајте Владу

>

Савјет за приватизацију: Неприхватљиво кашњење пројеката због неажурности надлежних органа управе

Савјет за приватизацију: Неприхватљиво кашњење пројеката због неажурности надлежних органа управе
Датум објаве: 12.03.2021 16:05 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Савјет за приватизацију и капиталне пројекте одржао је данас другу сједницу којом је предсједавао проф. др Здравко Кривокапић, предсједник Владе и предсједник Савјета.

Савјет је усвојио Извјештај о реализованим инвестицијама сходно Одлуци о давању у дугорочни закуп земљишта на полуострву Луштица – Општина Херцег Нови за период 12.2019. – 30.11.2020. године.

Сагледавајући проблеме у реализацији ове значајне инвестиције, Савјет је оцијенио неприхватљивим кашњење почетка реализације овог пројекта због тога што органи државне управе и локалне самоуправе у претходном периоду нијесу извршили ефикасно и благовремено преузете обавезе. Тим поводом Савјет је подржао предлог да се формира међуресорски оперативни тим са задатком да убрза рјешавање конкретних проблема и превазилажење административних баријера у реализацији овог пројекта.

Такође, у дискусији је истакнуто да ће отклањање системских проблема са којима се сусријећу инвеститори у Црној Гори бити у фокусу дјеловања Савјета за конкурентност, који је реорганизован на новим основама.

Уговор о дугорочном закупу земљишта је закључен 11.9.2009. године између Владе Црне Горе и компанија Нортхстар д.о.о Подгорица и Еqуест Цапитал лимитед - Цханнел Исланд. Уговором је предвиђен закуп локације укупне површине 510.927 м² на период од 90 година. Уговором су дефинисане укупне инвестиционе обавезе у исносу од 210 мил. еура, од чега су минималне обавезе у првој фази 80 мил. еура које се Конзорцијум обавезао да ће реализовати у року од 5 година од дана почетка инвестиционог периода.

Савјет је усвојио Информацију о реализованим активностима по основу Уговора о дугорочном закупу војно-туристичког комплекса „Медитеран“ Жабљак за 2020. годину.

Размотривши Информацију, Савјет је констатовао да је дошло до кршења одредби Уговора о дугорочном закупу које се односе на рокове у вези са почетком градње. Савјет ће предложити Влади да се остави додатни рок за рјешавање проблема, те да се, уколико не додје до њиховог рјешавања покрене поступак раскида Уговора.

Уговор о дугорочном закупу војно туристичког комплекса „Медитеран” Жабљак закључен је 21. новембра 2018. године, измеду Владе Црне Горе и Конзорцијума „ЦГ СКИ", који чине привредна друштва ЦГ Ски д.о.о. и Балтиц Интернатионал Традинг ЛТД Естонија. Предмет закупа је земљиште површине 13.951м² у својини Црне Горе, на период од 30 година. Инвестициона обавеза Закупца износи 5.006.660,00 еура, а рок за завршетак радова је 20 мјесеци, односно најкасније у року од 27 мјесеци од почетка радова.

У складу са закључком са претходне сједнице, Савјет је донио Одлуку о именовању Комисије за процијену тржишне вриједности. Задатак Комисије је припрема предлога мишљења на захтјеве који су достављени Савјету, у вези са примјеном члана 419 Закона о својинско-правним односима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ